Fysiotherapie

Curatieve en palliatieve behandelingen

  • Dierenfysiotherapie
  • Hydrotherapie
  • Chiropractie
  • Fysische therapie

Dierenfysiotherapie

Dierenfysiotherapie

Dierenfysiotherapie is, net als de humane variant, gericht op het bewegingsapparaat. Veterinair Verwijscentrum Korte Akkeren kent een waaier aan behandelmogelijkheden van zowel curatieve (genezende) als palliatieve (pijnverlichtende) behandelingen. Een greep uit het aanbod: manuele therapie, magneetveldtherapie, ultrageluidtherapie en elektrotherapie. In ons hydrotherapiebad werken we bovendien op een bijzondere manier aan klachten van het bewegingsapparaat (slijtage, spondylose, lumbosacrale instabiliteit, hernia, etc.) en herstel na operaties. De dierenfysiotherapeut werkt nauw samen met de dierenartsen. Deze intensieve kruisbestuiving tussen de kennisgebieden is een belangrijke meerwaarde voor ons veterinair verwijscentrum.

De intake

Tijdens een intake zal de dierfysiotherapeut de hond zich laten bewegen om een eventuele kreupelheid of beperking waar te nemen in het functionele bewegen. De voorgeschiedenis wordt uitgebreid uitgevraagd net zoals het medicijngebruik, uitlaatpatroon etc. Een functieonderzoek zal daarna volgen en een behandelplan wordt opgesteld. Wanneer noodzakelijk vindt collegiaal overleg plaats met de dierenarts. Een behandeling start altijd met een massage, waarna mobilisatie van de gewrichten volgt. Indien nodig zal de dierfysiotherapeut ook nog manipuleren (kraken); alleen echter als het weefsel daarop voorbereid is. Daarnaast past de dierfysiotherapeut dry needling toe en geeft deze trainingsadviezen/oefentherapie.

Hydrotherapie

Hydrotherapie

Hydrotherapie biedt veel mogelijkheden en is zeer geschikt voor meerdere aandoeningen. Bewegen in water maakt de hond meer gewichtloos wat ervoor zorgt dat gewrichten grotendeels ontlast worden en de spieren meer getraind worden. Op een gecontroleerde en therapeutische manier kan gewerkt worden aan herstel. Afhankelijk van de snelheid van de lopende band, de hoogte van het water en het aantal series wordt er spiermassa en uithoudingsvermogen opgebouwd, tevens wordt de stabiliteit en coördinatie van de hond verbeterd. Onderzoek heeft uitgewezen dat de mobiliteit van de gewrichten en wervelkolom toeneemt, de gewrichten worden dus ook soepeler. Lopen in water gebeurt gecontroleerd en is een functionele manier van training; dit in tegenstelling tot zwemmen.

Chiropractie

Chiropractie

Bij chiropractie is er een nadruk op manuele behandeling, inclusief wervelmanipulaties en correcties. Problemen kunnen ontstaan door zogenaamde blokkades van wervels of andere gewrichten in het lichaam, waarbij ze minder goed bewegen en functioneren. Dit vastzitten leidt tot irritaties van de structuren van de (wervel-)gewrichten en de spieren en zenuwen daar omheen. Vooral stoornissen in de functie van de wervelkolom kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden en diverse klachten veroorzaken. Door een gericht onderzoek en behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Dit wordt gedaan met gedoseerde, met de hand uitgevoerde, snelle bewegingen aan vooral de wervelkolom.

Fysische therapie

Fysische therapie

Onder fysische therapie verstaan wij het gebruik van apparatuur in de fysiotherapie. Men kan daarbij denken aan:

  • Magneetveldtherapie: Gericht op regeneratie van cellen en kan goed toegepast worden bij algehele problemen zoals artrose of stijfheid.
  • Ultrageluid: Wordt veel gebruikt bij pees- en slijmbeursontstekingen.
  • Elektrotherapie: Bij een veranderd doorbloedingsgebied.